zaterdag 28 september 2013

Frambozen brownies!


Gisteren kreeg ik een leuke 'lezersvraag'! De vraag ging over of ik iets lekkers wist voor een verjaardag... en of ik dat weet!:-) Deze frambozen brownies vond ik in maart in de Allerhande en heb ik zelf gemaakt voor mijn verjaardag en later nog een keer voor het familieweekend met mijn schoonfamilie. Er bleef niets van over en iedereen was enthousiast, daar komt bij dat zelfs de beginnende bakker dit kan maken! Succes gegarandeerd!

Voor de oplettende lezer is dit recept niet suikervrij (maar dat hoeft van mij ook niet op een verjaardag of met een ander feestje:-)) en in zelfrijzend bakmeel zit wel een E-nummer. Ben je een beginnende bakker dan stel ik voor dat je dit even voor 'lief neemt', want het is sowieso beter en lekkerder dan wat in de winkel ligt.
Ben je gewend om zelfrijzend bakmeel zonder E-nummers te maken dan kun je 200 gr. (spelt)meel/bloem gebruiken en anderhalve theelepel wijnsteenbakpoeder. Deze wijnsteenbakpoeder is te koop bij natuurwinkels.


Benodigdheden:
  • 250 gr. boter
  • 250 gr. pure chocholade
  • 1 vanillestokje
  • 6 eieren
  • 200 gr. suiker
  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 2 bakjes frambozen (á 125 gr. uit de diepvries)
  • 100 gr. witte chocolade (in stukjes)
  • ovenschaal (die van mij was 35 x 25, maar iets groter/kleiner kan geen kwaad)
Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter in een steelpannetje. Hak ondertussen de pure chocolade in stukken. Neem de pan van het vuur en roer de pure chocolade door de boter, zodat de chocolade gaat smelten.

Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe dit met de eieren in een grote kom. Klop in 3 min. luchtig met een mixer en voeg in delen de suiker toe. Schep de gesmolten chocolade om en schenk al roerend bij het eimengsel. Zeef (niet gewoon erin gooien) het meel erboven en schep er luchtig door.

Meng 1 bakje frambozen en de helft van de witte chocolade voorzichtig door het beslag. Doe daarna in de ingevette ovenschaal.

Verdeel de rest van de frambozen en de rest van de witte chocolade erover en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Neem uit de oven en laat in 2 uur afkoelen.

Links onderin het resultaat van de frambozen-brownies!


Tip: wil je de brownies mooi uit de ovenschaal krijgen, dan moet je niet alleen de ovenschaal invetten maar er nog een bakpapiertje in leggen en dan pas het beslag erin. Dan gaat het niet aan de onderkant plakken.

Enjoy!

vrijdag 27 september 2013

Frisse quinoa salade!


Veel Nederlanders eten standaard brood als lunch en dat heb ik zelf ook heel wat jaren gedaan. Sinds een jaar eet ik niet meer standaard brood als lunch, maar heerlijke alternatieven zoals een salade, omelet, spelbrood etc. en het bevalt mij prima! Sterker nog: ik merk dat ik meer geniet van mijn lunch en dat is altijd mooi meegenomen:-)

Als ik een salade wil maken dan kies ik vaak uit drie soorten salades: couscous salade / quinoa salade / 'gewone ' sla salade. Met zo'n strakblauwe lucht als vandaag had ik zin in een frisse quinoa salade. Voordat ik uitleg hoe je deze salade kan maken, leg ik eerst uit wat quinoa precies is.

Uitleg quinoa:
De van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant betekent letterlijk 'supergraan', de zaden van de plant lijken op graankorrels. Eén van de voordelen van quinoa is dat het 'compleet' is. Er zitten vitamine, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in. Daarnaast is het ook glutenvrij, dus uitstekend te gebruiken door mensen met een glutenintolerantie of als je gevoelig bent voor tarwe. Door de hoge voedingswaarde is quinoa een volwaardig alternatief boven rijst, couscous of pasta.

Al met al is het dus niet alleen lekker, maar ook super gezond voor je! Nu snel weer terug naar mijn frisse quinoa salade.

Benodigdheden (1persoons salade):
  • 50 gr. quinoa
  • halve paprika
  • kwart komkommer
  • 1 tomaat of 4 cherry tomaatjes
  • halve citroen
  • olijfolie extra vierge
  • peper
  • zout
  • basilicum blaadjes (optioneel)
  • 1 gekookt ei
Weeg 50 gram quinoa af en kijk goed op de verpakking hoe je dit moet klaarmaken, de kooktijd kan namelijk verschillen (ik zit gemiddeld aan zo'n 12 minuten). Doe koud water in een steelpannetje en leg het ei er gelijk in, zet op het vuur en na 14 minuten heb je een mooi gekookt ei.

Snij ondertussen de paprika, komkommer en tomaat in mooie stukjes. Nu zag ik in mijn koelkast dat ik nog wat basilicum blaadjes had liggen, deze heb ik dun gesneden. Leg alle gesneden groente in een kom. Zet de olijfolie, peper, zout, halve citroen vast klaar.

Als de quinoa gaar is, schep het dan over naar de kom met groentes. Wat olijfolie en de citroensap erover, dan de peper en zout toevoegen naar smaak. Alles husselen en op je bord leggen. Het gekookte ei in vieren snijden en er gezellig bovenop leggen.

Variatietip:
Je kunt eindeloos variëren met deze quinoa salade. Heb je nog een stukje mozzarella liggen in de koelkast? Dan kun je dat prima in stukjes toevoegen. Heb je geen basilicum blaadjes? Geen probleem, dan laat je dat gewoon weg. Gebruik wat je hebt en creëer een smaaksensatie :-)

Enjoy!


.

donderdag 26 september 2013

Yoghurt met granaatappel!



Granaatappels zijn bijzonder, lekker van smaak en ook nog eens heel gezond. Ze zitten namelijk bomvol anti-oxidanten en zijn goed voor je hart en huid. Alleen moet ik eerlijk bekennen dat ik deze geweldige gezonde rode bom nog nooit gegeten had... Deze week liep ik in de AH voor wat boodschappen en toen zag ik een mooie glimmende granaatappel mij aanstaren, inclusief het prijsbordje waar BONUS op stond. Dit was mijn kans... een granaatappel in de reclame! Voordat ik het wist liep ik met een grote glimlach én een granaatappel in mijn tas weer naar buiten, klaar voor een nieuw avontuur!

Internet staat echt letterlijk vol heuse stappenplannen 'hoe te werk met een granaatappel' en ontzettend veel recepten. Ik besloot te gaan voor 'yoghurt met granaatappel', maar er kwamen allemaal recepten met Griekse yoghurt... en laat ik dat nou net niet in huis hebben... Dus hier mijn eigen versie van yoghurt met granaatappel!

Benodigdheden:
  • Yoghurt (ik heb altijd biologische magere yoghurt, maar volle of Griekse yoghurt kan ook)
  • 1 granaatappel
  • 1 á 2 eetlepels lijnzaad (optioneel)
Doe de yoghurt in een kom en 1 á 2 eetlepels lijnzaad.

(Persoonlijk doe ik altijd 2 eetlepels lijnzaad in mijn yoghurt omdat het gezond is. Lijnzaad is een zaadje en het bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Het heeft een neutrale smaak, dus het kan gewoon toegevoegd worden aan de yoghurt.)


Stappenplan granaatappel
En dan de granaatappel! Maak, met een scherp mesje, een snee rondom de granaatappel en breek daarna open in twee helften of snij de granaatappel gewoon doormidden. Daarna pak je 1 helft en deze leg je in je hand, met de zaadje naar beneden. En kommetje onder je hand leggen en dan met een houten lepel op de granaatappel slaan (soms gewoon echt slaan!) De zaadjes vallen dan door je vingers in het kommetje. Kijk even goed of er geen stukjes 'appel' tussen de zaadjes zitten en als dat niet het geval is kun je het bij de yoghurt doen.


Dan even mengen en genieten. Mijn eerste avontuur met de granaatappel is geslaagd en wie weet volgen er nog meer:)

Enjoy!

dinsdag 24 september 2013

Rijkgevulde lasagne!


Wij zijn gek op pastagerechten! Je zou bijna kunnen zeggen dat je mij wakker mag maken voor een pastagerecht :-) Voor elk pastagerecht is wel een pakje of zakje te vinden, maar dat je zonder pakjes/zakjes ook een heerlijk pastagerecht kunt maken blijkt uit dit gerecht, namelijk een overheerlijke, rijkgevulde lasagneschotel!

Dit is een gerecht wat je kunt maken als je de tijd hebt (bijv. in het weekend). De saus 'moet' namelijk zo'n 30 minuten lekker pruttelen en daarna nog 30 minuten in de oven. Dit pruttelen kan ook zeker minder, bijvoorbeeld 10 minuten, maar de reden van het lange pruttelen is dat alle smaken in de saus gaan zitten, want op deze manier wordt de smaak echt fantastisch!

Benodigdheden (voor 2-3 personen):
  • 1 courgette
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr. gehakt
  • 100 gr. spekjes
  • 500 gr. gezeefde tomaten (dat is te koop in een pak)
  • lasagnebladen
  • 1 bol mozzarella
  • basilicumblaadjes
  • 6 cherrytomaatjes
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met een beetje olie.

Bak de spekjes 5 minuten aan in een pan. Voeg hierna het gehakt eraan toe en bak het bruin en rul. Haal het spek en het gehakt uit de pan en leg het op een bord met aluminiumfolie erover.

Maak de pan niet schoon! Fruit een ui met knoflook in dezelfde pan, voeg daarna de courgette en de winterpeen (in blokjes gesneden) toe en laat dit 5 minuten zachtjes staan.

Voeg de gezeefde tomaten toe en laat het geheel zo'n 30 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg in de laatste 10 minuten de spekjes en het gehakt weer toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Dan is het tijd om de ovenschaal te vullen! Begin met een laagje saus en stukjes mozzarella. Daarna een laag lasagnebladen. Dan een laag tomaat (in plakjes gesneden) met basilicumblaadjes (zie foto hieronder). Dan weer een laag lasagnebladen, als laatste nog een laag saus met stukjes mozzarella en de 6 cherrytomaatjes (gehalveerd).

Laag tomaat met basilicum


Bovenste laag met mozzarella en gehalveerde cherrytomaatjes


Dit alles gaat in de oven voor 30 minuten. Let op: wordt de bovenkant zwart, haal dan de ovenschaal uit de oven en bedek met aluminiumfolie en zet weer terug voor de resterende tijd.

Variatietip:
In plaats van de laag tomaten met basilicumblaadjes, kun je ook aubergineplakjes gebruiken.

Enjoy!

zondag 22 september 2013

Ontbijt muffins!


Deze volkoren muffins kun je eten als ontbijt, lekker met een bakje yoghurt, of gewoon als lekker verantwoord tussendoortje! Ze zitten vol met lekkere dingen, zoals muesli, rozijnen, noten, yoghurt en appel. Wie wordt hier nou niet vrolijk van?!

Benodigdheden voor 18-20 muffins:
  • 200 gr. volkoren bloem
  • 100 gr. palmsuiker (gewone 'witte' suiker kan ook, maar palmsuiker is gezonder)
  • 200 gr. muesli (zonder suiker! Kijk goed op de verpakking in de supermarkt)
  • 250 ml. yoghurt
  • 80 gr. boter (gesmolten)
  • 2 eieren
  • 3,5 gr. wijnsteenbakpoeder  ( een 1/2 zakje bakpoeder kan ook)
  • 1 appel (een lekkere grote, in stukjes gesneden)
  • 1 tl. kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de papieren vormpjes vast in de muffinhouder. Heb je geen muffinbakplaat/houder dan kun je de vormpjes ook prima op een gewone bakplaat zetten.

Meng het meel, de suiker, bakpoeder, kaneel en de helft van de muesli door elkaar. Dit allemaal met de hand en met een houten lepel. Maak in het midden een kuiltje en giet de gesmolten boter, twee eieren en de yoghurt erin. Roer nu alles met de houten lepel goed door elkaar. Als laatste de kleine stukjes appel door het beslag roeren.

Verdeel het beslag met een lepel over de muffinvormpjes, schep ze niet helemaal vol. Strooi als laatste de overgebleven muesli over de gevulde vormpjes en duw zachtjes aan.

Zet de muffins in de oven voor ongeveer 20 minuten. Controleer met een prikker of ze gaar zijn.
Let op: door de yoghurt voelen ze erg zacht en kan het lijken alsof het niet goed gaar is, maar dat hoort... laten afkoelen en daarna genieten maar!

PS. Zo'n gezonde muffin is ook een leuke verassing voor je zoon/dochter in de broodtrommel voor in de pauze! Het vult goed en er zitten geen e-nummers in:)






vrijdag 20 september 2013

Gezonde appelflappen!


Nu eten mijn man en ik e-nummervrij en doordeweeks ook suikervrij. Ik ben gek op het bakken van taarten, cakes, koekjes, hapjes en daar moet ik toch altijd wel geraffineerde suikers gebruiken volgens het recept. Nu ben ik er van overtuigd dat als de basis gezond is (doordeweeks) dat ik in het weekend best een lekkere cake mag bakken met geraffineerde suikers en dat dit niet gelijk mijn lichaam ongezond maakt. Toch raakt het mij wel dat echt overal suiker in zit, of moet, om het lekker te maken en dat het echt overal in zit bleek wel toen ik een pot bruine bonen pakte uit het schap en ook daar zit suiker in... helaas maakte het niet uit of je nu het goedkoopste of duurste potje pakte..

Mijn man is gek van appelflappen en ook daar zit een schep suiker in voor de appels en de bovenkant. Nu heb ik hem onlangs verrast met een 'gezonde' vorm van de appelflap zonder toegevoegde geraffineerde suikers. Ik blij en hij vond het verrassend lekker, dus tijd om het met jullie te delen!

Benodigdheden (voor vier 'appelflapjes'):
  • 2 plakjes roomboterbladerdeeg (koopmans = zonder e-nummers)
  • 1 lekkere appel
  • Abrikozenjam (maakt het lekker zoet)
  • Bakpapier
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal je bakplaat uit de oven, want daar komt het bladerdeeg op te liggen.

Haal twee plakjes bladerdeeg uit de diepvries en leg deze op het aanrecht. Bekleed je bakplaat met bakpapier. Zodra het bladerdeeg iets ontdooid is (maar nog niet zacht), snij elk stukje dan doormidden in de lengte zodat je vier stukjes krijgt. Verdeel de vier stukjes over je bakplaat.

Was de appel en snij deze in vier stukken. Ik heb de appel niet geschild, maar het kan wel. Pak 1/4 van de appel en snij hier dunne plakjes van. Doe dit ook met de overige drie stukjes.

Smeer abrikozenjam met een kwastje (of bolle kant lepel) op het bladerdeeg, zorg ervoor dat het hele plakje besmeerd is en leg de dun-gesneden-plakjes appel erboven op (zie foto bovenaan de blog).

Bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten. Haal de 'appelflappen' uit de oven en leg deze op een leuk servet en genieten maar! Ze zijn het lekkerst als ze nog iets warm zijn, dus als je ze wilt eten om 20.00 uur, begin dan om 19.30 met dit recept:)

Enjoy!



Aardappelpartjes uit de oven!


Wij Nederlanders houden van aardappels en het liefst de nieuwe aardappel. Zeker nu het toch echt kouder is geworden gaan wij massaal aan de stamppoten! Nu is het een feit dat de aardappel zonder schil (zonder de vezel) een 'zetmeelbom' wordt en dat betekent dat de aardappel gelijk wordt omgezet in suiker in je lichaam. Voor een normaal mens niet altijd schadelijk, maar als je weet van jezelf of van je gezin dat je vaak aardappel gerechten eet dan is het goed om de balans een beetje te vinden.

Zo hebben wij gisteren heerlijke aardappelpartjes uit de oven gehad! Simpel, snel, makkelijk én met schil!

Benodigdheden:
  • Ovenschaal
  • Olijfolie
  • Knoflook (3 teentjes)
  • Aardappels (hoeveel zelf te bepalen)
  • Tijm (2 takjes)
  • Rozemarijn (2 takjes)
  • Peper
  • Zout
  • Cayennepeper (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Was de aardappel goed schoon en snij de aardappels in partjes. Leg de aardappelpartjes in de ovenschaal, samen met de knoflookteentjes (mag ook met schil). Wat peper en zout over de aardappels, leg de takjes tijm en rozemarijn over de aardappels (alleen tijm/rozemarijn kan ook), nog wat olijfolie erover heen en voilà in de oven! Ongeveer 30-35 minuten op 180 graden.

Terwijl de aardappelpartjes heerlijk knapperig worden in de oven heb jij rustig de tijd om de rest van de maaltijd klaar te maken, bijv. groente en vlees.

Cayennepeper
Voordat het in de oven ging hebben wij nog wat cayennepeper toegevoegd, dit maakt het heerlijke pittig. Als je dit voor het eerst gaat gebruiken let dan erg op met de hoeveelheid, want het is echt pittig!