zondag 24 november 2013

Lekkere paprikasoep!


Wij houden van zelfgemaakte soep! Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het makkelijk te maken is, super gezond is en over het algemeen niet veel geld kost. Bam! Hoeveel voordelen wil je hebben?:-)

We krijgen wel eens de vraag of wij niet ontzettend veel geld kwijt zijn aan boodschappen per week en dan gaan we vergelijken en wat blijkt... of we zijn zelfs goedkoper uit of evenveel! Doordat wij één of twee keer per week soep eten, kun je een heerlijke gezonde maaltijd op tafel te zetten zonder veel geld te besteden. Zoals de preisoep, die jullie al kennen, kun je maken voor nog geen euro! Deze paprikasoep kun je prima maken als de paprika's of de tomaten in de aanbieding zijn en dan ben je niet veel geld kwijt.

Benodigdheden:

  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 kippenbouillonblokje per halve liter water
  • olijfolie
  • peper en zout
  • handje verse basilicum (optioneel)
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in de pan met een eetlepel olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en verhit kort. 

Was de tomaten en de paprika en snijd deze in stukken.  Voeg bij de uien en de knoflook. 

Voeg de bouillon toe en laat het mengsel ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Kijk zelf even goed hoeveel bouillon/water je nodig hebt. Het mengsel moet goed onderstaan. 

Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep verder op smaak met wat peper en zout.



Garneer de soep eventueel met verse basilicum, maar het kan ook prima zonder! 

Enjoy!

Wist je dat: 
Tomaten en rode paprika's bevatten talloze gezonde stoffen zoals beta-carotenoïden. Het opwarmen van tomaten zorgt ervoor dat deze stoffen nog beter door het lichaam opgenomen worden. Tomaten kunnen het risico op sommige ziektes verminderen en zorgen voor een gezonde, mooie huid! 

zondag 17 november 2013

Heerlijke koolsalade!




Het is erg lang geleden dat ik voor het laatst wat gegeten heb bij KFC (Kentucky Fried Chicken) en de kip was okay... niet monsterlijk lekker maar gewoon okay. Toch was er altijd één ding wat ik te gek vond aan KFC, namelijk de koolsalade! Maar ja... hoe maak je die zelf? Al snel kwam ik op internet een recept tegen, maar daar werd extra suiker aan toegevoegd. Wat een onzin dacht ik bij mijzelf en ik heb de extra suiker gewoon weggelaten en voila! Een heerlijke koolsalade die je doet denken aan de KFC, maar dan zelf gemaakt. Gewoon puur en lekker, bij ons in de familie is het een blijvertje!

Benodigdheden salade:

  • Een halve witte kool
  • Een halve winterpeen
  • 1 sjalotje
Benodigdheden dressing:
  • 60 ml melk
  • 60 ml karnemelk
  • 125 gr. mayonaise
  • 1 1/2 eetlepel azijn
  • 1 1/2 eetlepel citroensap
  • zout en peper 
Snij de witte kool en winterpeen zo dun mogelijk. Als je een keukenmachine hebt met snijfunctie is het helemaal ideaal, maar anders zo dun mogelijk snijden. Snipper het sjalotje. 

Doe de witte kool, wortel en sjalot in een grote kom. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een apart kommetje. Meng daarna door het koolmengsel. Zet afgedekt in de koelkast. De dag erna is het nog lekkerder omdat de dressing er dan goed ingetrokken is. 

Deze salade blijft zeker een aantal dagen goed in de koelkast! 


Tip: Lekker als hapje op stokbrood, lekker op brood, lekker als tussendoortje of lekker als bijgerecht bij het diner... :-)

Enjoy!

donderdag 14 november 2013

Andijvietaart!



Persoonlijk ben ik wel een fan van hartige taarten, helaas manlief niet echt... een aantal keer per jaar mag het maar het is niet zo dat hij elke week wel een hartige taart op tafel wil zetten... Toch is er één taart die hij verrassend genoeg wel vaker dan een paar keer per jaar wil eten en dat is de .... (tromgeroffel!) andijvietaart!

Benodigdheden:

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg (kan meer of minder zijn, ligt aan de grote van de vorm)
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bekertje crème fraîche (125 gr.)
  • 1 zak andijvie (400 gr.)
  • 100 gr. spekjes of 100 gr. gezouten cashewnoten
  • geraspte kaas (optioneel)
  • Taartvorm 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en wacht tot ze iets ontdooid zijn, dan kun je ze makkelijker in de vorm leggen/buigen. Kies een vorm (bijv. een springvorm) en bekleed deze vorm met het bladerdeeg. Zorg ervoor dat de randen overlappen en druk ze goed aan.

Klop de eieren los met de crème fraîche en peper en zout. Laat dit even staan. 

Gebruik je cashewnoten:
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de andijvie in 2 á 3 porties toe. Laat al omscheppend het slinken. Schep de cashewnoten en voeg een beetje peper toe. 

Gebruik je spekjes:
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes tot ze mooi bruin worden, voeg daarna de ui toe en na een aantal minuten de andijvie in 2 á 3 porties. Als laatste kun je een beetje peper toevoegen. 


Schep de andijvie in de vorm en schenk het eimengsel erover. Bestrooi eventueel met wat kaas. Bak in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten. 

Enjoy!


zondag 10 november 2013

Vullen of voeden?!

Vullen of voeden?!

Mijn eigen blog met lekkere recepten die allemaal E-nummervrij zijn... waarom eigenlijk?
Tegenwoordig is het heel normaal dat in ons voedsel E-nummers zijn verwerkt. E-nummers komen van nature niet voor in ons voedsel en hebben dan ook geen voedingswaarde, ze worden toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen of om het product een mooi kleurtje te geven of om het lekker te laten ruiken.

Het lijkt wel of de laatste paar jaren ontzettend veel 'anti-E-nummers' producten als paddenstoelen uit de grond komen. Het meest bekende boek is volgens mij 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget, een gids die je alerter maakt op alle E-nummers en de gevolgen daarvan. Daarnaast zijn er veel boeken geschreven over natuurlijk en gezond (op)voeden van jezelf, maar ook je gezin. De vraag die snel naar boven kan komen is 'is het niet gewoon een hype?' Op zich een terechte vraag want wij leven in een maatschappij waar we van hype naar hype leven. Toch is het raar dat er bepaalde E-nummers hier goedgekeurd zijn en in Australie, Amerika of iets dichterbij, Duitsland verboden zijn... Of het dus geen kwaad kan, is dus maar de vraag. Daarnaast wordt er ook vaak gezegd dat er ook goede E-nummers zijn die geen kwaad kunnen. Die 'goede' E-nummers zijn gewoon natuurlijke stoffen.  

Toch ben ik er van overtuigd dat E-nummervrij koken goed voor je gezondheid is, ook vanuit mijn Christelijke levensovertuiging. Je lichaam heeft het meest baat bij vers voedsel, vol vitaminen, mineralen, gezonde vetten etc. Zo'n 50 jaar geleden aten we allemaal zoals ik, met uitzondering van een aantal ingrediënten uiteraard. Suikergebruik was minimaal, we aten veel groenten, fruit, noten, een stukje vlees en niemand keek elkaar raar aan. Helaas zijn we nu de andere kant opgeslagen... allerlei E-nummers in ons eten, genetisch gemanipuleerde voeding (Monsanto), pesticiden die te pas en te onpas worden gebruikt etc.

Ik heb een documentaire van Jamie Oliver gezien en daaruit bleek dat vergeleken met 10 jaar terug het suikergehalte in een bak met Kellogg's verdubbeld is! Waarom?? You tell me! Als je een tomatensoepje uit de winkel koopt dan staat er bij de ingrediëntenlijst het volgende:
Water, maïszetmeel, 16% tomaat, zout, suiker, plantaardige olie, tarwebloem, weipoeder, smaakversterkers E621 - E631 - E627, gistextract, ui, aroma's,  kleurstoffen E160c - E120, voedingszuur E330, kruiden en specerijen, kippenvlees.
Bij ons ziet er een tomatensoepje als volgt uit: tomaten, ui, knoflook, wortel, zout, peper en water. Wat ik ook altijd een raadsel heb gevonden is waarom er suiker in de bruine bonen pot moet? Sinds dien maar gewoon een nacht van te voren weken en voila bruine bonen zonder suiker, smaakt zelfs beter.

Er is voor alles iets te zeggen en helaas heeft niemand het bij het rechte eind. Zelfs artsen, voedingsdeskundigen en wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar tegen. Daarnaast is het ook een feit dat ieder lichaam/persoon anders is en dus ook anders reageert op voeding. Zelfs hele bevolkingsgroepen kunnen anders reageren op voeding! Een  mooi voorbeeld zijn de Italianen: al eeuwen lang werken zij met pizza's en pasta's, dus vrij veel koolhydraten, maar altijd wel met gezonde groenten. Zelfgemaakte tomatensauzen, groenten, kruiden etc. En genieten dat ze doen aan tafel! Dus moet je zonder pasta door het leven gaan? Sommige zeggen van wel, ik ben van mening dat het niet hoeft.

Ik wil dus meegeven dat het een kwestie is van zelf onderzoeken en aanvoelen waar je je goed bij voelt. Als dit betekent dat je voor suikervrij gaat of glutenvrij, dan is dat prima. Stel je zelf de volgende vraag: vul of voed jij je lichaam/je gezin? Vul jij je lichaam met alles wat maar voor handen ligt, wat alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden en bomvol met zout/suiker zit? Of voed jij je lichaam met alles wat het nodig heeft en ondertussen gewoon ontzettend genieten van de heerlijke smaken die door God gegeven zijn in Zijn schepping! Vullen is geen vrucht, voeden wel want dat is genieten!

Vullen of voeden? Ik zeg: voeden!


Super simpel, super smakelijk pastagerecht!


Er zijn van die dagen dat je laat thuis bent en al weer vroeg in de avond ergens anders verwacht wordt. Dan heb je geen tijd om bepaalde recepten te maken, want of de saus moet 30 minuten pruttelen of het gerecht moet nog minimaal 30 minuten in de oven... en laten we daar nou juist de tijd niet voor hebben op zo'n dag!

Dit gerecht staat binnen 10 minuten op tafel en laat het nou ook nog eens ontzettend lekker zijn (en gezond)! Besef wel heel goed dat dit gerecht ontzettend simpel is en alleen een smaaksensatie kan worden door goede producten. Dus een goede tomatensaus en lekkere pasta en lekkere ham.

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 175-200 gr. verse pasta (tagliatelle is mijn favoriet!)
  • 1 potje tomatensaus (van goede kwaliteit! Heinz heeft een klein potje zonder e-nummers en suiker!)
  • 100 gr. serranoham
  • 1 ui
  • 2 flinke handen rucola
  • Peper en zout

Kook de pasta volgens de verpakking. Voordeel van verse pasta is dat deze niet langer dan 4 minuten hoeft te koken, snel klaar dus! 
Fruit ondertussen de ui in een beetje olijfolie en voeg daarna de tomatensaus toe. Bak in een andere pan kort de serranoham aan, zodat deze lekker knapperig wordt. 

Giet het water af en roer de pasta door de tomatensaus. 

Schep de pasta op een bord met de seranoham en de rucola. Eventueel een beetje parmezaanse kaas eroverheen als je daar van houdt.

Tip: je kunt een rode peper erdoorheen doen voor wat meer pit! 

Enjoy! 

vrijdag 8 november 2013

'Gezonde' pepernoten!!


Gezonde pepernoten? Ja, je kunt pepernoten maken die beter zijn dan de supermarkt versie! Het is ondertussen november, dus dan mag het weer volgens veel mensen:-) Het is een simpel recept wat ik op internet ben tegengekomen, ik heb het wat aangepast en nu vind ik ze heerlijk!

Benodigdheden:

  • 250 gr. speltmeel
  • 125 gr. palmsuiker
  • 100 gr. roomboter
  • 50 ml. melk
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Als je nog niet bekend bent met het bakken zonder geraffineerde suikers of zonder e-nummers, dan heb je misschien veel vragen over de benodigdheden. Daarom heb ik een foto gemaakt van de ingrediënten die minder bekend zijn, namelijk speltmeel, palmsuiker en wijnsteenzuurbakpoeder. Alle drie de ingrediënten kun je kopen in een natuurwinkel. 

* speltmeel: spelt is een zeer eiwitrijke graansoort. Verder bevat het veel vitaminen en mineralen. Plus een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Zeker in vergelijking met andere tarwesoorten die de laatste jaren zo zijn doorgekweekt en snel worden geproduceerd dat ze vervuild zijn geraakt en bijna geen voedingswaarde meer bevatten. Spelt bevat nog wel zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Het zit ook boordevol vezels die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Speltmeel is een stuk voedzamer dan gewoon meel! 
* palmsuiker: is een natuurlijk, vrij ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard en dat is weer beter voor je lichaam. De smaak is vergelijkbaar met bruine basterdsuiker (ideaal voor pepernoten en speculaasjes!)
* wijnsteenzuurbakpoeder: een veilig rijsmiddel. Dit is hetzelfde als bakpoeder, maar dan de betere versie.  


Bijschrift toevoegen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de boter zacht, voeg de rest van de ingrediënten toe en meng dit met de hand of een mixer met deeghaken tot een mooi, soepel deeg.

Draai er balletjes van en leg deze op bakpapier. Je kunt de bovenkant een beetje plat maken, zodat ze op echte pepernoten gaan lijken. Let op: maak de balletjes echt niet te groot, want ze worden in de oven een stuk groter. Je maakt ze al snel te groot (hier spreekt iemand uit ervaring:-)), op zich niets mis mee maar het is mooier als ze echt op pepernoten gaan lijken.

Voor ze in de oven gaan.. 
Bak de pepernoten in 20 minuten gaar. Even laten rusten, zodat ze ook lekker knapperig worden.

Enjoy!



zondag 3 november 2013

Kruidige couscous met groenten en geniale kip!


Wij zijn fan van Jamie Oliver! Niet alleen van zijn gerechten en manier van koken, maar ook zeker van zijn Engelse huis op het platteland, geweldig! Met een onwijs mooie moestuin, vol heerlijke en gezonde dingen. Doordeweeks kijken wij vaak naar 'Jamie's 15 minute meals' op 24kitchen en tijdens de herfstvakantie heb ik het kookboek 'Jamie in 15 minuten' gelezen. Het recept wat mij gelijk opviel is dit recept! En mensen... het is een TOPPER! Wat een heerlijk, snel en gezond recept. Gewoon top!

Dit gerecht is het mooist om te serveren in een grote schaal en dan gezellig midden op tafel zetten zodat iedereen zelf kan opscheppen. Heerlijk gezellig eten met het gezin of vrienden!

Benodigdheden voor de kip (2 personen):

  • 1 kipfilet
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 1 citroen
  • olijfolie
Benodigdheden voor de couscous (2-3 personen):
  • 200 gr. couscous 
  • 2 paprika's
  • 3 lente-uitjes
  • 1/2 bosje verse dille
  • 200 gr. doperwten uit de diepvries
  • olijfolie extra vierge
Officieel is het een recept wat je binnen 15 minuten kunt maken, maar aangezien wij nog geen keukenmachine hebben lukt dit niet. Heb je geen keukenmachine met snijfunctie tot je beschikking, zorg er dan voor dat je van te voren alles snijd. Op deze manier bewaar je de rust tijdens het koken.

Snij de paprika's, lente-uitjes en dille fijn. Strooi ze op een grote schaal of een groot bord. Kook de erwten 3 minuten, giet ze af en doe de erwten bij de groenten. Besprenkel het geheel met de sap van de citroen en de extra vierge-olijfolie. Schep de boel een beetje om. 

Doe de couscous en 200 ml. kokend water met een snuf zout in een kom en dek de kom af met een bord. (De couscous is gaar als al het water is opgenomen.)

Leg de kipfilet op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper, zout, oregano, piment en fijn geraspte citroenschil door elkaar. Gebruik hiervoor lekker je handen en wrijf alle kruiden in de kip. Vouw het papier over de kipfilet heen en sla plat met een deegroller of koekenpan. Leg de kipfilet met 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan, keer ze na 3-4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar.

Geniale kip! 
Schep de couscous bij alle groenten en hussel alles door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe. Leg de gebakken kipfilet op een plank, snijd het in reepjes en leg ze op de couscous. 

Tip: heb je nog wat over? Gooi dit niet weg, maar doe dit in een bakje en in de koelkast. Neem dit de volgende dag mee naar je werk en je hebt een heerlijke en gezonde lunch!

Enjoy!


vrijdag 1 november 2013

Sandwichbeleg: kip



Oooh wat een heerlijke soorten sandwichbeleg heb je toch in de winkel liggen! Helaas... je voelt het al aankomen... zitten deze bakjes vaak vol met e-nummers, veel zout en vaak met onnodige suikers. Dus gaan wij de laatste tijd op zoek naar lekkere recepten voor ons eigen gemaakte sandwichbeleg. Dit keer een heerlijk, simpel recept om je brood te beleggen met kip.

Als je 's avonds een hele kip heb gegeten of een stuk kip en daar heb je nog wat van over, niet weggooien! Gebruik de 'left-overs' voor dit recept en zo hoef je niets weg te gooien wat nog prima bruikbaar is.

Benodigdheden:
  • 200 gr. gare kip
  • 1 eetlepel milde currypasta
  • 1 eetlepel mayonaise
  • sap van halve citroen
  • peper en zout

Snijd de kip in stukjes. Je kunt zelf kiezen hoe groot de stukjes zijn, hoe kleiner hoe meer het echt op een 'sandwichspread' gaat lijken. Verwarm de currypasta in een steelpannetje al roerend voor ongeveer vijf minuten. Laat daarna de pasta volledig weer afkoelen.
Meng in een kom de kip met de mayonaise, de afgekoelde currypasta en het citroensap. Breng alles op smaak met peper en zout.



Tip: ook lekker op een toastje of op een stukje stokbrood!

Enjoy!