vrijdag 7 februari 2014

Gezonde, maar ooooh zo lekkere appeltaart!


Vorige week was mijn man jarig en daar hoort natuurlijk gebak bij! Sinds dat wij getrouwd zijn bakken wij alle taarten zelf voor de verjaardagen, maar nog niet eerder zo gezond en wat blijkt: mensen genieten er net zo van (en soms vinden ze het stiekem lekkerder)! :-)
In totaal heb ik twee taarten gemaakt: een appeltaart en een chocoladetaart. De laatste komt later een keer op mijn blog te staan, maar het is eerst tijd voor de gezonde, maar oooooh zo lekkere appeltaart!

In het officiƫle recept staat 200 gr. speltmeel en 100 gr. amandelmeel. Nu vind ik amandelmeel aan de dure kant (zo'n 2.50 euro voor 100 gr.) en omdat we die week veel meer appeltaarten gingen bakken heb ik besloten om de amandelmeel te laten vervangen door extra speltmeel en dat ging prima!

Benodigdheden:

  • 300 gr. speltmeel
  • 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
  • 175 gr. roomboter
  • 50 gr. palmsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 ei
  • snufje zout
  • rasp van een hele citroen
  • 6 grote appels
  • kaneelpoeder
  • rozijnen (optioneel) 
  • amandelschaafsel (optioneel, maar wel mega lekker!)
Mix de boter zacht met de palmsuiker en de honing. Voeg het ei toe en klop tot een romig geheel. Voeg nu het speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, zout en de citroenrasp (van een halve citroen) toe en mix tot een deeg. (Op een gegeven moment ga ik met de hand verder). Rol het deeg in folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

Schil de appels en snijd in blokjes. Meng met rozijnen en kaneel naar smaak en nog wat citroenrasp (andere helft). Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verdeel driekwart van het deeg in een ingevette bakvorm van 20-22 cm. (Echt niet groter!) Verdeel het appelmengsel er over en druk een beetje aan. Maak van het resterende deeg een patroon op de taart. Bestrijk met wat geklopte ei en bestrooi met amandelschaafsel. Schuif de taart in de oven en bak in 55 minuten gaar. Dek de taart na een half uur af als hij te donker wordt. 

Lekker! 
Tip: als het te warm is in de keuken terwijl je het deeg maakt, dan kan het heel klefferig worden. Gooi het dan niet weg! Probeer het nog in een bal te kneden, rol het dan in folie en leg in de koelkast. Na een uur (of iets langer) is het weer koud genoeg om het te verdelen in de bakvorm. 

Enjoy!

Bron: Smakelijck kookboek 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten