vrijdag 8 november 2013

'Gezonde' pepernoten!!


Gezonde pepernoten? Ja, je kunt pepernoten maken die beter zijn dan de supermarkt versie! Het is ondertussen november, dus dan mag het weer volgens veel mensen:-) Het is een simpel recept wat ik op internet ben tegengekomen, ik heb het wat aangepast en nu vind ik ze heerlijk!

Benodigdheden:

  • 250 gr. speltmeel
  • 125 gr. palmsuiker
  • 100 gr. roomboter
  • 50 ml. melk
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Als je nog niet bekend bent met het bakken zonder geraffineerde suikers of zonder e-nummers, dan heb je misschien veel vragen over de benodigdheden. Daarom heb ik een foto gemaakt van de ingrediënten die minder bekend zijn, namelijk speltmeel, palmsuiker en wijnsteenzuurbakpoeder. Alle drie de ingrediënten kun je kopen in een natuurwinkel. 

* speltmeel: spelt is een zeer eiwitrijke graansoort. Verder bevat het veel vitaminen en mineralen. Plus een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Zeker in vergelijking met andere tarwesoorten die de laatste jaren zo zijn doorgekweekt en snel worden geproduceerd dat ze vervuild zijn geraakt en bijna geen voedingswaarde meer bevatten. Spelt bevat nog wel zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Het zit ook boordevol vezels die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Speltmeel is een stuk voedzamer dan gewoon meel! 
* palmsuiker: is een natuurlijk, vrij ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard en dat is weer beter voor je lichaam. De smaak is vergelijkbaar met bruine basterdsuiker (ideaal voor pepernoten en speculaasjes!)
* wijnsteenzuurbakpoeder: een veilig rijsmiddel. Dit is hetzelfde als bakpoeder, maar dan de betere versie.  


Bijschrift toevoegen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de boter zacht, voeg de rest van de ingrediënten toe en meng dit met de hand of een mixer met deeghaken tot een mooi, soepel deeg.

Draai er balletjes van en leg deze op bakpapier. Je kunt de bovenkant een beetje plat maken, zodat ze op echte pepernoten gaan lijken. Let op: maak de balletjes echt niet te groot, want ze worden in de oven een stuk groter. Je maakt ze al snel te groot (hier spreekt iemand uit ervaring:-)), op zich niets mis mee maar het is mooier als ze echt op pepernoten gaan lijken.

Voor ze in de oven gaan.. 
Bak de pepernoten in 20 minuten gaar. Even laten rusten, zodat ze ook lekker knapperig worden.

Enjoy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten