zondag 10 november 2013

Vullen of voeden?!

Vullen of voeden?!

Mijn eigen blog met lekkere recepten die allemaal E-nummervrij zijn... waarom eigenlijk?
Tegenwoordig is het heel normaal dat in ons voedsel E-nummers zijn verwerkt. E-nummers komen van nature niet voor in ons voedsel en hebben dan ook geen voedingswaarde, ze worden toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen of om het product een mooi kleurtje te geven of om het lekker te laten ruiken.

Het lijkt wel of de laatste paar jaren ontzettend veel 'anti-E-nummers' producten als paddenstoelen uit de grond komen. Het meest bekende boek is volgens mij 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget, een gids die je alerter maakt op alle E-nummers en de gevolgen daarvan. Daarnaast zijn er veel boeken geschreven over natuurlijk en gezond (op)voeden van jezelf, maar ook je gezin. De vraag die snel naar boven kan komen is 'is het niet gewoon een hype?' Op zich een terechte vraag want wij leven in een maatschappij waar we van hype naar hype leven. Toch is het raar dat er bepaalde E-nummers hier goedgekeurd zijn en in Australie, Amerika of iets dichterbij, Duitsland verboden zijn... Of het dus geen kwaad kan, is dus maar de vraag. Daarnaast wordt er ook vaak gezegd dat er ook goede E-nummers zijn die geen kwaad kunnen. Die 'goede' E-nummers zijn gewoon natuurlijke stoffen.  

Toch ben ik er van overtuigd dat E-nummervrij koken goed voor je gezondheid is, ook vanuit mijn Christelijke levensovertuiging. Je lichaam heeft het meest baat bij vers voedsel, vol vitaminen, mineralen, gezonde vetten etc. Zo'n 50 jaar geleden aten we allemaal zoals ik, met uitzondering van een aantal ingrediënten uiteraard. Suikergebruik was minimaal, we aten veel groenten, fruit, noten, een stukje vlees en niemand keek elkaar raar aan. Helaas zijn we nu de andere kant opgeslagen... allerlei E-nummers in ons eten, genetisch gemanipuleerde voeding (Monsanto), pesticiden die te pas en te onpas worden gebruikt etc.

Ik heb een documentaire van Jamie Oliver gezien en daaruit bleek dat vergeleken met 10 jaar terug het suikergehalte in een bak met Kellogg's verdubbeld is! Waarom?? You tell me! Als je een tomatensoepje uit de winkel koopt dan staat er bij de ingrediëntenlijst het volgende:
Water, maïszetmeel, 16% tomaat, zout, suiker, plantaardige olie, tarwebloem, weipoeder, smaakversterkers E621 - E631 - E627, gistextract, ui, aroma's,  kleurstoffen E160c - E120, voedingszuur E330, kruiden en specerijen, kippenvlees.
Bij ons ziet er een tomatensoepje als volgt uit: tomaten, ui, knoflook, wortel, zout, peper en water. Wat ik ook altijd een raadsel heb gevonden is waarom er suiker in de bruine bonen pot moet? Sinds dien maar gewoon een nacht van te voren weken en voila bruine bonen zonder suiker, smaakt zelfs beter.

Er is voor alles iets te zeggen en helaas heeft niemand het bij het rechte eind. Zelfs artsen, voedingsdeskundigen en wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar tegen. Daarnaast is het ook een feit dat ieder lichaam/persoon anders is en dus ook anders reageert op voeding. Zelfs hele bevolkingsgroepen kunnen anders reageren op voeding! Een  mooi voorbeeld zijn de Italianen: al eeuwen lang werken zij met pizza's en pasta's, dus vrij veel koolhydraten, maar altijd wel met gezonde groenten. Zelfgemaakte tomatensauzen, groenten, kruiden etc. En genieten dat ze doen aan tafel! Dus moet je zonder pasta door het leven gaan? Sommige zeggen van wel, ik ben van mening dat het niet hoeft.

Ik wil dus meegeven dat het een kwestie is van zelf onderzoeken en aanvoelen waar je je goed bij voelt. Als dit betekent dat je voor suikervrij gaat of glutenvrij, dan is dat prima. Stel je zelf de volgende vraag: vul of voed jij je lichaam/je gezin? Vul jij je lichaam met alles wat maar voor handen ligt, wat alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden en bomvol met zout/suiker zit? Of voed jij je lichaam met alles wat het nodig heeft en ondertussen gewoon ontzettend genieten van de heerlijke smaken die door God gegeven zijn in Zijn schepping! Vullen is geen vrucht, voeden wel want dat is genieten!

Vullen of voeden? Ik zeg: voeden!


2 opmerkingen: