zondag 29 december 2013

Heerlijke vruchtensausjes voor ijs en pudding!


De kerstdagen zijn voorbij en wij hebben genoten van twee gezellige dagen vol lieve familie en heerlijke gerechten! Op beide dagen hadden wij een gerecht wat we hadden voorbereid en meenamen voor de hele familie. Op eerste kerstdag hadden wij het voorgerecht: een heerlijke soep met bladerdeeg-stengels en bladerdeeg-sterren! Op tweede kerstdag mochten wij het nagerecht bedenken/maken en kozen wij voor het volgende: de zoete verleiding van de framboos! Zelfgemaakte aardbeien-frambozen ijs en zelfgemaakte gebakjes met frambozenjam/chocolademousse/frambozen  --> heerlijk!
Een bolletje ijs is natuurlijk nog lekkerder met een sausje, helaas (je raadt het vast al...) zitten deze flesjes vaak vol met onnodige stoffen. Dus wij aan de slag om onze eigen sausjes te presenteren en ik vind deze flesjes, met eigen labels, nog gezelliger staan dan de gewone uit de supermarkt!
Het is simpel, niet veel werk en het is onwijs lekker over ijs of over pudding --> misschien iets voor oudjaarsdag? :-)

Benodigdheden aardbeiencoulis: 

  • 300 gr. vers rijp fruit zoals frambozen, aardbeien, bramen of rode bessen
  • een scheutje citroensap 
  • staafmixer 
Een coulis is een saus van gepureerd vers fruit met een heerlijke, friszoete smaak. Was het fruit en maak de vruchten goed schoon. Pureer het fruit met de staafmixer in een hoge kom, zodat het niet op je kleren spettert en voeg het scheutje citroensap toe. 
Schenk de aardbeiencoulis in een leuk flesje of potje en serveer bij verschillende ijssoorten, puddings of gebak! 

Tip: vers fruit in de supermarkt is in de winter duur, zeker rond deze tijd van het jaar met alle feestdagen. Wij hebben afgelopen zaterdag op de markt nog 500 gram aardbeien gekocht voor 1,50! Zijn ze net zo lekker als in de zomer? Nee, maar voor een aardbeiensaus nog steeds onwijs lekker en niet te vergelijken met de saus uit de supermarkt! :-)Benodigdheden bosvruchtensaus:
  • 250 gr. bosvruchten (vers of diepvries, het laatste is het goedkoopst en qua smaak net zo lekker)
  • 100 ml. water of rode wijn
  • staafmixer (optioneel)
Breng 250 gr. bosvruchten met 100 ml. water of rode wijn aan de kook. Kook de vruchten ongeveer 10 minuten op laag vuur. 
Wij hebben ervoor gekozen om dit nog te pureren, omdat we het in een flesje wilden presenteren, maar je kunt het ook zo laten en in een potje gieten. De keus is aan jou :-)

Zoals je kunt zien hoef je nergens extra suiker toe te voegen. Je kunt eventueel 1 รก 2 eetlepels poedersuiker toevoegen als je het wat zoeter wil hebben. 

Zoek jij nog een saus die lekker is bij verschillende soorten desserts? Dan is dit de oplossing! 

Enjoy!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten